Álomotthon: Az építkezések első és legfontosabb döntései között kell szerepelnie annak, hogy milyen anyagból épüljön fel álomotthonunk.

Beton – álomotthon

Kiváló a teherbírása, földrengésálló, nem éghető, így elmondhatjuk, hogy biztonságos otthon építhető belőle. Nagy hátránya viszont, hogy rossz a hőszigetelése, ami miatt igen magas fűtésszámlák érkezhetnek a hideg hónapokban.

Így a betonnál fontos a hőszigetelést is beterveznünk! Családi ház szintjén nem éri meg ebből készíttetni a falakat, viszont társasházak esetén kifizetődőbb.

Tégla – álomotthon

A tégla talán a legnépszerűbb és legismertebb építőanyag. Jó hőszigetelők, viszont törékenyek, így falazáskor nagyon sok szemét, építési törmelék keletkezik.

Törékenységéből fakadóan nem annyira ellenálló a belőle készült falazat. Előnye, hogy természetes alapanyagból készül, jó páraáteresztő képességű.

Ytong

Bár még nem annyira népszerű, mint a tégla, rengeteg helyen használták már. Mivel igen sok jó tulajdonsága van, így rengeteg ház épült Ytong téglából Európában. Környezetbarát anyag, jó a teherbírása és viszonylag könnyű vele dolgozni.

Vályog

Nagyanyáink háza még vályogból készült, egy időre feledésbe merült, de most kezd újra a köztudatba férkőzni ez az anyag is. A megfelelő vastagságú, jól megépített vályogfalnak van hőtartása, szellőzése és hőszigetelése is. Viszont fontos, hogy nagyon erős betonalapra készüljön, hiszen a talajból felszivárgó vizet a vályogfal könnyen magába szívja és ez szerkezeti károsodást okozhat.

További cikkeket itt olvashat:

Eurokapu

Garázskapu