A hőszigetelés egyre fontosabbá válik napjainkban. Nemcsak a fűtésszámla, hanem a zaj csökkentése miatt is hasznos.

Többféle hőszigetelő anyag közül választhatunk. Ásványi, kőzetgyapot, üveggyapot, vagy polisztirol. Lássuk ezek előnyeit és hátrányait!

Polisztirol és kőzetgyapot – hőszigetelés

Még mindig többen voksolnak rá, mint a kőzetgyapotra, bár mostanság egyre jobban kezdenek kiegyenlítődni az árak.

A kőzetgyapotnak sokkal jobb a páraáteresztő képessége, így a fal penészedés elkerülhető. A hangszigetelése is jobb, hiszen sűrű anyaga jobban elnyeli a hangokat. De ennek ellenére a polisztirol olcsósága miatt még mindig azzal készítenek leginkább hőszigetelést. A tűzvédelmi előírásoknak mindkét anyag megfelel.

Üveggyapot

A modern üveggyapotok már nem szúrnak, könnyen alakíthatók, szállíthatók és tárolásuk is egyszerűen megoldható. Nagyon jó hő-és hangszigetelő tulajdonsággal bír. Akár több évtizedig is megőrzi eredeti állagát.

Környezetbarát, hiszen alapanyaga legnagyobb részben újrahasznosított üvegből áll. A tűzvédelmi előírásoknak is megfelel, jól bírja a magas hőmérsékletet is.

Ásványi hőszigetelés

Szintén környezetbarát megoldás, hiszen az ásványi hőszigetelő lapok természetes szervetlen alapanyagokból, homok, cement és víz keverékéből készülnek. Masszív, jó páraáteresztő, hőszigetelő tulajdonsággal bír és nem éghető, viszont a legdrágább hőszigetelőanyag.

További cikkek blogunkon: