A könnyűszerkezetes ház a legnépszerűbb háztípus a világon. Az ilyen fajta ingatlanok időtállók, passzívházzá átalakíthatók és energiatakarékosak is. Következő cikkünkben a könnyűszerkezetes házak előnyit és hátrányait gyűjtöttük össze.

Mi is az a könnyűszerkezetes ház?

Azt az épületet nevezzük így, amely 300kg/m2 súly alatti épületszerkezetből készült.

Mit nevezünk készháznak?

Amikor a ház elemeit előre egy gyártóhelyen készítik el és utána szállítják el az építés helyszínére készházról beszélünk.

Ilyenkor előre megcsinálják a falat, tetőt, födémszerkezetet és vakoltan, ablakokkal ellátva viszik a megadott helyre.

Helyszínen szerelt változat:

A könnyűszerkezetes ház egy másik verziója, a helyszínen összeszerelt változat. Ezt fa, vagy fémvázból szerelik össze. Bármilyen terepviszonyok között megvalósítható, így hegyoldalon vagy keskeny utaknál levő telken is elkészíthető.

A könnyűszerkezetes ház előnyei:

Gyorsan költözhető, 60-90 nap után teljesen elkészül. Energiatakarékos, jó a hőszigetelése. A fűtési költség, így 30-50%-kal olcsóbb a hagyományos házakhoz képest. Ezzel a környezetterhelés is sokkal kisebb, így ez a megoldás igen környezetbarátnak mondható.

Hátrányai:

Az építési munka nem egyszerű, így mindenképp kérjük benne szakértő segítségét. Pontos kivitelezés szükséges, hiszen a rossz megvalósítás esetén megereszkedhet a mennyezet hőszigetelése és a belső falak penészedése is előfordulhat.

További cikkeket itt olvashat: