Repedések: A felújítás előtt álló házaknál, de akár az újabb, rossz alapanyagból elkészített ingatlanoknál is találkozhatunk falszerkezet repedéssel. Sok esetben ez csak esztétikai gondot okoz, de nem árt időben orvosolni ezt a problémát. Lássuk hogyan!

Repedések – Mitől reped meg a fal?

Sok oka lehet a falszerkezet megrepedésének, a nagy forgalom, a szomszédban zajló építkezés. A környezeti hatások miatt a falak mozogni kezdenek és megreped rajtuk a vakolat. De a rossz minőségű anyag felhasználása is okozhat ilyen jellegű problémát vagy a nem megfelelő vízelvezetés.

Hogyan javítsuk ki a hibát?

Először bizonyosodjunk meg arról, hogy a repedés nem mozog tovább. Gipsz és pogácsa segítségével könnyedén megállapíthatjuk, hogy tovább reped-e a fal, ha igen, akkor mindenféleképp egyeztessünk statikus szakemberrel.

Ha nem mozog tovább a repedés

Amikor nem kell statikust bevonni a munkálatokba, könnyedén megoldhatjuk a problémát mi is. Több lehetőségünk is van. Az egyik legnépszerűbb módszer a vakolatleverés, majd újravakolás. Hatékony, de költséges lehetőség.

Lényegesen olcsóbb a hézagkötő használata. A megrepedt házfalakra ilyenkor szilikonos hézagkitöltőt használnak. Ez a módszer olcsóbb és egyszerűbb, de sokszor nem olyan tartós, mint az újravakolás.

További cikkeket itt olvashat: