Telekvásárlás előtt érdemes építész tervezőtől szakmai tanácsot kérni. Elmondani neki, hogy mit tervezünk, mi az álmunk és csak utána beleugrani a vásárlásba.

Fontos a telek mérete, az övezeti besorolása, hiszen ez határozza meg azt, hogy a telek mekkora részét építhetjük be. A telek formáját tekintve a téglalap vagy a négyzet alakú forma az egyik legjobb választás és mérvadó a megfelelő szélesség is.

Nem elhanyagolható szempont a telek tájolása, elhelyezkedése sem. Vannak, akik szeretnek napfelkeltére kelni, de akadnak olyanok is, akik a délutáni megvilágítást szeretik jobban.

A szobák és helyiségek elhelyezése a különböző égtájak szerint kell, hogy történjen. Például a kamrát nem érdemes olyan helyre tervezni, ahol nagyon sok a napos órák száma, hiszen így folyton meleg lesz a helyiségben.

A hálószobában vagy dolgozószobában pedig minél tovább van világos, annál jobb.
Ha a telken van olyan épület, amit el kell bontani, mindenképp számoljunk a vele járó költségekkel. A bontást is elő kell készíteni, meg kell tervezni.

Érdeklődjük meg a közművek állapotát az utcán és a telken belül: csatornázott-e az utca, szükség van-e szennyvízátemelőre, milyen költségei vannak a víz, villany, gáz, telefon, internet, kábeltévé bekötésének.

Jó tudni:
A beépítési előírásokról az építési hatóságoknál tudunk érdeklődni. Kérjük építész segítségét, hiszen ő nap mint nap találkozik az épp hatályban levő szabályokkal.