Vakolás télen

A téli hidegben végzett munkák még nagyobb odafigyelést igényelnek. Nemcsak a betonozás, a vakolás esetében is gondot okozhat a zimankó. Ha tartós és minőségi munkát akarunk télen, mindenképp be kell tartanunk néhány alapvető szabályt!

Vakolás télen – 5 Celsius fok alatt ne vakoljunk

Nem a levegő, hanem a felület hőmérsékletét kell mérni. Tehát csak akkor kezdhetünk bele a munkákba, ha a felület hőmérséklete tartósan 5, vagy 5 fok felett van. Ha az anyag 5 foknál alacsonyabb hőmérséklettel találkozik az első három napban – a száradási idő alatt -, akkor esztétikai hibákkal szembesülhetünk.

Vakolás télen – a nagy hidegben ne kezdjünk bele

Így tehát fontos, hogy figyeljük az időjárás előrejelzést. Ha nagyon hideg van inkább bele se kezdjünk. Segítséget nyújthat az is, ha az állványzatot kívülről egy vékony fóliával fedjük le, ez akár 2-3 fokkal is emelheti a mögötte levő hőmérsékletet. Beltéri vakolásnál, ha a fűtési rendszer már olyan állapotban van, érdemes beüzemelni, de akár a hősugárzókat és hőlégbefúvókat is bevethetjük.

Vakolás télen – mit okozhat a hideg?

Ha a vakolatot úgy hordjuk fel, hogy 5 Celsius foknál hidegebb a felület hőmérséklete, akkor megjelenhetnek különféle esztétikai hibák. Például berepedezik az anyag, vagy kifehéredik. Ennek hátterében általában a rossz száradási körülmények állnak, ezért érdemes az időjárást bőszen figyelnünk és csak akkor belekezdenünk a munkálatokba, amikor megfelelően száraz az idő, illetve várhatóan 5 Celsius fok feletti hőmérséklet várható a vakolás ideje és az azt követő 4-5 napban.

További cikkeket itt olvashat: