GARÁZS ÉPÍTÉS SZABÁLYAI 2022-BEN: ENGEDÉLYEK ÉS BEJELENTÉS

Itt választ kap mindenre, amit a garázs építés szabályairól tudni érdemes. Kell-e építési engedélyt kérni? Milyen bejelentési kötelezettségei vannak és mire figyeljen oda, hogy elkerülje a jogi kellemetlenségeket.

 

KELL-E A GARÁZS ÉPÍTÉSHEZ ENGEDÉLYT KÉRNEM?

Az engedélyköteles építési tevékenységek szabályozása az utóbbi néhány év alatt jelentősen módosult, nem titkoltan az adminisztrációs terhek enyhítésének céljából. Sokak örömére 2017-ben erőteljesen megkurtították az építési engedélyhez kötött tevékenységek listáját. A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklete sorolja fel az Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységeket. A melléklet 8. pontja vonatkozik a garázs építésére is:

8. Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot.

Tehát, amennyiben a garázs méretei megfelelnek a fenti paramétereknek, építési engedélyt nem kell kérni az építésügyi hatóságtól.

EGYSZERŰ BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG

Bizonyos építésekre (például lakóépület építése, bővítése) egyszerű bejelentési kötelezettség vonatkozik, erről az 1997. évi LXXVIII. Törvény (Étv.) 33/A .§-a rendelkezik. Kizárólag a garázs építését nem kell bejelenteni az építésügyi hatósághoz, viszont ház építése esetén, ha a garázs csatlakozni fog a lakóépülethez, ezt az egyszerű bejelentés részeként kell kezelni. Mivel a garázs is hatással van a zöld terület arányára is, ezért érdemes feltüntetni.


SZÜKSÉGES KIVITELI TERVET KÉSZÍTENI GARÁZSHOZ?

Bizonyos körülmények között igen. A pontos feltételeket a 191/2009 (IX. 15.) Korm. rendelet IV. Fejezet A KIVITELEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ 22§ 1) (b) pontja sorolja fel.


GARÁZS ÉPÍTÉS HELYI (TELEPÜLÉSI) SZABÁLYAI

Bár jelenleg a garázs építését nem kell bejelenteni az általános építésügyi hatóságnak, helyi, úgynevezett településképi bejelentésre szükség van. A településképi megfelelőségről a polgármester jogosult dönteni.

Ne feledkezz meg továbbá az egyéb települési hatáskörbe tartozó szabályozásokról (például a Helyi Építési Szabályzat, Településrendezési Terv).

Tehát mielőtt garázs építésbe kezdesz, mindenképpen járj utána a helyi szabályozásoknak!