Garázs építés árai egy helyen: melyikkel jár a legjobban?

 

A garázs építés ára attól függ, hogy milyen típusú garázst épít, és milyen minőségű anyagból készül, illetve a garázs melyik fajtáját választja. Ne hamarkodja el a döntést és ne kizárólag az árakat tartsa szem előtt. Alaposan fontolja meg igényeit és persze azt is, milyen hosszú távra építi majd garázsát.

A garázs lehetséges típusai:

  • Nyitott garázs vagy fedett kocsibeálló
  • Zárt garázsépület
  • Könnyűszerkezetes garázs
  • Mobilgarázs / készgarázs

 

Nyitott garázs

A nyitott garázsnak nincsenek oldalfalai, csupán tartóoszlopai és egy tetőszerkezete. Az eső, jégeső, hó és a nap ellen természetesen hatékonyabban véd egy zárt garázsépület, de mégis sokkal jobb egy nyitott garázs is, mintha az autója védtelen állna az utcán.

A nyitott garázs elsőszámú előnye, hogy ez a leginkább pénztárcabarát megoldás. Egy nyitott garázs építésének ára körülbelül 70 ezer és 300 ezer forint között mozog. Mellette szól az is, hogy közvetlenül a házhoz építve egy fedett előtér alakítható ki, így ha autójával máshova parkol, esősebb napokon is kiülhet a szabad levegőre, nyáron pedig véd a nap perzselő sugaraival szemben.

A nyitott garázs tartóoszlopai leggyakrabban fából készülnek, a tető lehet többek között cserepeslemez, zsindelyes lemez vagy hagyományos cserép. A nap sugaraitól leghatékonyabban a cserép véd, ezért ezen nem érdemes spórolni.

Készen is megvásárolhatja, de egyedileg is fel lehet építeni, utóbbi a költségesebb megoldás.

 

Zárt garázsépület

A zárt garázs építésének ára a legmagasabb általában; durván 60-90 ezer Ft/nm árral érdemes számolni

A zárt garázsépület építését vegyük komolyan, hiszen technikai szempontból majdnem ugyanolyan építkezésről beszélünk, mint egy ház esetén. Ide is kerülhetnek villanyvezetékek, vagy akár csaptelep és fűtés is bevezethető, természetesen az Ön igényeinek függvényében.

Garázsépületre építési engedélyt 2017 óta nem kell kérni.

A nyitott garázzsal szemben az épített garázs tárolóhelyiségként vagy műhelyként is használható.

Az épített garázs anyaga lehet olcsóbb és könnyű szerkezetű is akár (pl. OSB lap), ugyanakkor nem tanácsos az építőanyagon spórolni, ha már az épített garázs mellett döntött, hiszen így hosszútávon jobban jár a tartósabb alapanyagok beépítésével.

A téglából épült garázs ára a legmagasabb általában, a pontos ár megszámlálhatatlan tényező függvénye. Durván 60-90 ezer forintos négyzetméter árral érdemes kalkulálni, ami egy egyállásos garázs esetében (15 négyzetméterre számolva) 900 ezer – 1,35 millió forint között mozog.

Könnyűszerkezetes garázs

A könyűszerkezetes garázs az épített garázshoz hasonlóan zárt, de azzal ellentétben lapraszerelt formában készül. Összeszerelése a helyszínen történik és körülbelül 1-2 napot vesz igénybe.

Kétféle anyagból készülhet: lemezből vagy szendvicspanelből. Utóbbi előnye, hogy megfelel a tűzvédelmi előírásoknak és szigetelt, így véd a hő ellen. Egy szendvicspanelből készült könnyűszerkezetes garázsban autója nem melegszik fel annyira a nyári kánikulában és a téli fagy ellen is hatékonyabban véd. Ráadásul a szendvicspanel sima felületű, míg a lemez általában bordás mintázatú, ezért a szendvicspanelt könnyebb a ház oldalához csatlakoztatni, amennyiben meglévő ház oldalához szeretnénk építeni a garázst.

Akárcsak az épített garázs, a könnyűszerkezetes garázs (vagy melléképület) is sokfunkciós lehet. Nemcsak garázsként, hanem műhelyként vagy tárolóhelyiségként is használható. Beteheti akár a kerti szerszámokat, a kerékpárokat vagy bármilyen olyan tárgyat, amit ritkábban vagy szezonálisan használ.

Egy könnyűszerkezetes garázs ára 300 ezer – 1,5 millió forint között változik.

Mobilgarázs vagy készgarázs

A mobilgarázs a könnyűszerkezetes garázshoz hasonlóan lapra szerelt formában érkezik a helyszínre és ott szerelik össze. A mobilgarázs azért előnyös, mert bármikor szét lehet szerelni, átszállítani máshová, és újra összeszerelni. Bármilyen füves területen felállítható akár pár óra alatt, például a hétvégi telek vagy sportpálya mellett.

Az Eurokapu által gyártott készgarázsok korrózióvédelemmel ellátott acélszelvényekből és horganyzott lemezből készülnek. Galvanizált bevonattal és bármilyen, úgynevezett RAL-színkóddal rendelhetők. (A RAL-színskála egy nemzetközileg elfogadott és használt rendszer, ami minden gyártónál egységes).
Mobilgarázsaink már „vakolatos” kinézetű típusban is rendelhetők,, így éppen úgy néznek mint, mint az épített garázsok, csupán áruk kedvezőbb.

Az Eurokapunál egy készgarázs már nettó 300 000 forintos ártól elérhető.